Előadások

Pápádzsí találkozása Srí Ramanával

Ez a három felvétel  a szó legszorosabb értelmében nem előadás, inkább hangoskönyvhöz hasonlatos. Részlet az Ugorj az ismeretlenbe! Beszélgetések H. W. L. Poonjával című könyvből. Maga a fordító, Malik Tóth István olvassa fel. 

Első rész

Második rész

Harmadik rész

Malik Tóth István előadása a Létezés Öröme Központban, 2023. 10. 13-án. Ez a dátum azért is nagyon különleges, mert ez a nap Srí H W L Púndzsa [Pápádzsi] születésnapja, aki Srí Bagaván egyik közvetlen megvilágosodott tanítványa volt. 

A mennyország belül

Dr. Szász Ilma a Mantra főiskola egyik alapítója, és vallási, lélektani, spirituális alaptárgyainak tanítója. Megjelent írásai (öt könyve, tanulmányai,  fordításai) széles horizontot ölelnek fel. Filozófia, pszichológia, bibliamagyarázat – szintézisre törekvő szemlélettel. Kelet és Nyugat szellemi üzeneteinek ötvözése, annak érdekében, hogy korszerű, de az örök igazságokhoz hű világkép kialakításához segítsen. 

Qigong Dharma-beszéd

Chong An Sunim [fon. Csong An Szunim], az Eredeti Fény Zen Templom apátjának előadása. 

Energia és tudat összefüggései, a tantien és a mikrokozmikus energiakör jelentősége és lehetőségei. 

A buddhizmus öt ösvénye

Cser Zoltán tömör, lényegretörő összefoglalója a buddhizmus nagy iskoláiról. Csendben jegyzem meg, hogy már ennek az ismeretterjesztő anyagnak a megértése bizonyos fokú alapvető előkészítettséget kíván. Máskülönben képtelenség lesz ilyen töménységben megemészteni ezt a szanszkrit és páli terminusokban bővelkedő anyagot.

A tudatfejlődési szintek

Gánti Bence nagyívű, hétköznapi példákkal és prezentációkkal tarkított előadássorozata az Integrál Akadémia hároméves képzésének bevezetőjeként. Számomra nagyon élő, rendkívül élvezetes előadás volt, Ken Wilber "nagykövetétől". 

Tiltott régészet - Michael Cremo előadása

Az elmúlt két évszázadban, a kutatók által talált csontok és leletek azt mutatják, hogy olyan emberek mint mi, léteztek a Földön több millió évvel ezelőtt, de a tudomány, a kutatók elfojtották, figyelmen kívül hagyták, vagy elfelejtették ezeket a figyelemre méltó tényeket. Miért? Mert ellentmondanak olyan meghatározó nézeteknek, mint például a darwini elmélet. (Kicsit döcögős ezzel a szinkrontolmácsolással, és viszonylag hosszú a felvezetés, de amikor elkezdi taglalni a leleteket, akkor igazán izgalmassá válik.)

Leveles Zoltán - Így jött el értem lelki tanítómesterem 

Szerintem gyönyörűen (és nagyon személyes hangvétellel) beszél a lelki tanítómester fontosságáról. Ez egy vaisnava közeg, és hát nyilvánvalóan kérdéses, hogy ez a miliő kihez áll közel, vagy kihez nem. Egy további nehézséget jelenthet a tradíció értékrendjének elfogadása, mert ez sem lesz feltétlenül könnyen emészthető. Varázslatos témakör, kényszerű kérdések és lehetséges válaszok kifogyhatatlan tárháza. Jómagam egy ideje már erősen törekszem rá, hogy az ezzel kapcsolatos állásfoglalásokat, tapasztalatokat közzétegyem. 

Harsányi Gábor - Csendmester

Nos, elöljáróban: nem vagyok sem tanítványa, sem rajongója Harsányi Gábornak. Sőt, olykor talán kicsit szélsőségesnek érzem. (Bár ennek az okát nem igazán ebben a videóban lehet fellelni, hanem egyéb interjúkban.) Mindazonáltal azt, amit képes vagyok tisztelettel elfogadni, azt örömmel teszem közkincssé.

Mondjuk úgy, hogy ez itt egy lehetséges módszer, egy lehetséges megközelítés, az én világomban semmiképp sem az egyetlen.

...és hogy miért tartom a neoadvaita jelenséget bizonyos szempontból veszélyesnek, arról egy külön passzus szól.

Mégpedig ez: 

A Boldogság Királysága

Tshering Tobgay, Bhután első miniszterének TED előadása. Bhután - a helyiek nyelvén Druk Jul, azaz a mennydörgő sárkány országa - a Himalája utolsó buddhista állama. A fél magyarországnyi állam két nagyhatalom, Kína és India közé ékelődve bújik meg a hófödte hegycsúcsok között. A táj mesés: ősi templomok, színesre pingált házak, az ország háromnegyedét borító, érintetlen erdők. A király egyszerre tűzte ki célul az ország modernizálását és az ősi értékek megőrzését. A világ többi országában használatos GDP-mérőszám helyett megalkotta a bruttó nemzeti boldogság kifejezést. 

Buddha-ereklye kiállítás megnyitó szertartás

Buddha és számos jelentős buddhista mester hamvai között gyöngyökhöz hasonló gyönyörű kristályokra bukkantak. Természettudományos szempontból sem keletkezésükre, sem időnként tapasztalható szaporodásukra nincs magyarázat. 

A 2 napos kiállítás célja, hogy egyedülálló lehetőséget biztosítson bárkinek, hogy megtapasztalhassa a szent ereklyék áldását, a belőlük áradó legmagasabb rendű finom szellemi energiát, boldogságot, békét, harmóniát és jólétet. Az ereklyéket vallásra való tekintet nélkül bárki megtekintheti, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy sok helyen éppen keresztény templomokban, imaházakban került sor a kiállításukra.

Dr. Stephen Parker (Stoma) nyilvános előadása a Gájatrí mantráról

A Gajatrí mantra az emberiség talán legrégibb imádsága. A hindu kultúrában a „Védák anyjának” nevezik, illetve a Védák eszenciájának tartják. Az egyik legerősebb gyógyító hatású mantra, amelyet számtalan céllal ismételnek a transzcendenshez való kapcsolódástól a gyermekáldás vagy a védelem kéréséig. Az alap mantrának 24 változata él, melyeket különböző élethelyzetekben használnak. (Technikai kiegészítésként mondom, hogy az első 20 perc meditáció, utána kezdődik a tényleges elemzés.)

A mantra ereje, szent szótagok hatása az emberi lényre és a világra

Bakos Attila tevékenységét úgymond bifokális lencsén keresztül nézem. Amennyiben a hinduizmusról, India óriási szakrális hagyományáról (különösképpen a jógáról) beszél, mindig nagy érdeklődéssel, és komoly figyelemmel hallgatom. Most is egy ilyen rövid előadást teszek közzé, mert a kedvenc témám, a mantra kerül terítékre.

Hindu vallási hagyományok keresztény szemmel

Előadás, könyvbemutató és beszélgetés. PTE Tudásközpont, Konferenciaterem 2019. május 7. 

1. Én magam, hogyan találkoztam a hinduizmussal? 

2. Mi is maga a hinduizmus? 

3. Kutatásaim keresztényként. 


A Párbeszéd Háza olykor nagyon komoly, nívós előadóknak ad helyet. Egyikük Francis X. Clooney SJ, katolikus teológus, képzett indológus, a hindu vallási hagyományok szakértője, a Harvard Egyetem professzora. A következőkben az Ő előadását láthatjuk, hallhatjuk angol nyelven, magyar tolmácsolással.