Jelen összeállítással reményeim szerint megszólíthatom azokat, akik még nem mélyedtek el a mantra gyakorlásban, de nyitott szívvel és elmével viseltetnek a téma iránt. Ugyanakkor a haladóbbak is találhatnak néhány gyöngyszemet. Az eddigi tapasztalataim fényében elég tisztán látom, hogy a mantra, mint eszköz sokkal több spiriuális keresőnek válhatna hasznára, mint ahánynak jelenleg helyes megértése van erről. Így tehát azoknak, akik többet szeretnének tudni a mantra elméleti hátteréről, ajánlom szíves figyelmébe a következő linken elérhető írást: 

Elöljáróban közölni szeretném, hogy itt és most nem célom a teljes mélységű filozófiai okfejtés. Mondom ezt azért, mert bármelyik soron következő mantráról sok-sok információt adhatnék át. Az alábbi oldalak csupán ízelítőül szolgálnak. Bármelyik kategóriába belépve Ön azt fogja látni, hogy minden egyes mantrához rövid leírás, és videóklip társul.

Technikai megjegyzésként mondom, hogy a kategória címe is, az ikon is, és a "Bővebben..." felirat is linkként működik.

India „export vallásáról”  beszélünk, és ami az északi (vadzsrajána) irányvonalat illeti, semmiben sem marad el a szülőanyjától. Szakrális zene és mantrikus hagyomány tekintetében elmondhatjuk, hogy nem esik messze az alma a fájától. Ezért is nevezik a tibeti buddhizmust Mantrajánának (a Mantrák Útjának). 

Az ind tradíció talán messze a legterjedelmesebb szakrális kincsesbánya, és ez természetszerűleg igaz a mantrikus énekek és dicshimnuszok vonatkozásában is.

A szikhek India Anya oroszlánszívű szülöttei, gazdag érzelmi töltettel. Hagyományvonaluk a hindu és az iszlám misztika metszéspontjában született, és ami azt illeti, Ők sincsenek híján a muzikális adottságoknak.

Az iszlám misztikus irányzatának születésénél a korszellem neves képviselői bábáskodtak, a neoplatonizmus, a manicheizmus, az egyiptomi alkímia, és a keresztény gnózis. Állítólag a buddhistáktól tanulták el az olvasó használatát, a feloldódás tana pedig vélhetően az indiai monista rendszerek ivadéka. 

MÁS SZÓVAL: KERESZTÉNY RÖPIMÁK. 

Lehetséges, hogy első hallásra idegenül cseng a kereszténységet illetően a mantra kifejezés, de bízom abban, hogy idővel ráébredünk arra, hogy a különféle szellemi hagyományok hasonló spirituális eszköztárat alkalmaznak, csupán az elnevezések különböznek.

Korunk nagy előnye, hogy az ősi mantrák megszólaltatásában még a könnyűzenei élet közismert és kiemelkedő alakjai is segítségünkre sietnek, utat mutatnak, ösztönöznek. Ugyanakkor ennek a jelenségnek az inverzét is láthatjuk, hiszen a szakrális zene mai előadói olykor a popzenészekhez hasonló népszerűségnek örvendenek.