Dokumentum

Menla hagyatéka

Menlának, a gyógyító Buddhának szent helye van a tibeti gyógyászat kultúrájában. A rák bármely típusában szenvedők gyógyító mantrákat mondanak, miközben felidézik kéken tündöklő alakját, és gyógynövényeket használnak. A Menla hagyatékában Dr. Dorjee Rapten Neshar, indiai orvos elkalauzolja a nézőt a tibeti gyógyászat titokzatos és felemelő világába, ahol a reményen túl konkrét tapasztalatait osztja meg az alternatív gyógyászat sikereivel kapcsolatban. Közvetlen közelről ismerhetjük meg a tibeti orvoslást és gyógynövény gyűjtést, amely az évszázadok során szinte semmit sem változott, és megismerhetjük a buddhizmus és a tudomány kapcsolódási pontjait. (A Gyógyító Buddha mantrája elérhető ezen a linken.)

A magyar felirat bekapcsolható

A Jelenlét óceánja (Ocean of Presence)

Sajnos jelenleg csak angol nyelven érhető el ez az anyag. De talán kuriózumnak számít, hogy Braco felsége és fia is megszólal ebben a filmben. Ez eddig nem volt jellemző. Továbbá örömömre szolgál, hogy az itt elhangzott információk alapján korrigálhattam a cikkemet. Ugyanis eddig abban a hitben éltem, hogy a Békeoszlop kitüntetésről készült videófelvételt (10 nappal később) órákon át vetítették a Times Square-en. De nem. Csupán a fotó és a cím volt látható, mindössze háromszor, alkalmanként 15-20 másodpercig.

A csend ereje (Power of Silence)

Braco története. Teljes dokumentumfilm magyar felirattal. Paulo Coelho, Jack Bemporad rabbi, és Armand Assante közreműködésével.

Jnani  

[fon. Dzsnyáni]

Angol myelvű, magyar feliratos dokumentumfilm a nagy indiai bölcsről, Sri Ramana Maharshiról. 2018. május 25-én mutatták be nyilvánosan. 

Guru Ramana 

Angol nyelvű, magyar feliratos film, amelyben Srí Ramana Maharsi közvetlen tanítványai szólalnak meg. Beszámolóikat archív fotók és filmfelvételek teszik teljessé. 

Darshan: A Kegyelem pillantása

A Gaze of Grace elmesél néhány figyelemre méltó eseményt Bhagavan kegyelmének csendes aspektusával kapcsolatban. Ezzel párhuzamosan megemlékezik arról, hogy épp a 100 éves évfordulóját ünnepeljük annak, hogy Bagaván leköltözött a hegyről, és megalakult a Ramanasramam. A képeket és a beszámolókat Muruganar - Bagaván költő tanítványának - dalai tarkítják. 

Az Arunácsala szentje

Ebben a filmben, amely kétéves kutatás, filmrestauráció és utazás gyümölcse, s amelynek elkészítésében neves szakemberek és zenészek vettek részt, végigkísérhetjük Srí Ramana Maharsi (1879–1950) életének főbb állomásait, gyermekkorától egészen a szent Arunácsala hegynél eltöltött időkig. A képes beszámolót ritka archív felvételek teszik teljessé. A korábban megjelent film javított, digitalizált változata, átdolgozott magyar feliratokkal. 

Utak csöndekbe | Roads to silences

A csöndnek számos fajtája létezik, az ezekhez vezető utakat járja körbe a közel másfél órás film, több helyszínt érintve, bepillantást adva egy tradíció mindennapjaiba, a jógafilozófiába, az indiai emberek életébe és egy szoros barátságba egy indiai és magyar ember között.


Pető Szabolcs filmje | A film by Pető Szabolcs 

Magyar és angol felirat | Hungarian and English subtitle 

Frei dosszié - Bhután

A kis himalájai királyságban, Bhutánban forgattunk. A helyszín mindenképpen különleges, hiszen televíziós forgatócsoportokat legfeljebb négy-öt évente engednek be az országba, legutóbb az angol közszolgálati televízió, a BBC stábja járt az országban. A rendkívül borsos árú vízummal – egy napra kétszáz dollár – a turistaforgalmat is korlátozzák, félnek a kirándulók áradatától, attól hogy a királyságot elárasztják szétdobált kólásdobozokkal. Két évig dolgoztunk azon, hogy bejuthassunk Bhutánba. 

Tündöklő Hold - Dilgo Khjence Rinpocse élete

Korunk egyik legtanultabb és legnagyobb megvalósítást elért tibeti mestere volt. Kedvessége határtalan volt. Mindenkire jutott ideje. Mikor meghallgatáson voltam nála az volt az érzésem, hogy tudata végtelen terében van egy külön az én részemre fenntartott kis szeglet. Ha jól figyeltél az az érzésed támadt, hogy ő mindig megvalósított meditatív bölcsességének tág terében tartózkodik, és együttérzése szeretete és közvetlensége révén egyenesen onnan nyúl ki az emberekért miközben a változásnak legkisebb jelét sem látni rajta. Bár ő maga egyszemélyiben Tibet valamennyi buddhista tanításának átadásával rendelkezett, mégis folyamatosan kutatott további átadások után, mindegy mennyire csekély jelentőségűek voltak is. Tanítója volt Szögyal Rinpocsénak, és a XIV. dalai lámának is.

A Nagy Csend (Die Grosse Stille)

Egyedülálló csendfilm született Philip Gröning különleges érzékenységű rendező jóvoltából. Ez a spirituális és csendes alkotó egy évre beköltözött a Grenoble közelében lévő karthauzi kolostorba, mely Európában az egyik legszigorúbb rendház. A rendező odaadó és kitartó hittel, távolságtartóan filmezte ezeket a szerzeteseket, akik egész életüket az Úrnak szentelik. A négy évszakban, a nap minden órájában megörökítette őket, úgy, hogy jelenléte a teljes csend jegyében telt. A néző részesévé válhat e kolostor életének, hogyan telnek az imádság órái, a keresztény szertartások, az együttlétek a hegyekben, a templomi szertartások idején, a magányos órák, a csendek és harangok idején. Nem mindennapi dokumentumfilm készült, méltó a kolostor életéhez, a csend hangjain meséli el egy zárt közösség aszkétikus, ugyanakkor felemelő életét.

A film elérhető, csupán az előképet nem engedte beágyazni. De rákattintással megnyílik egy új ablakban, és lejátszható.

Kutatás a Lótuszban Született Mester után

A Shambhala Studio filmje Lawrence Brahm rendezésében. A film készítői végigjárják Guru Padmaszambhava életének helyszíneit, jógikkal és tudósokkal beszélgetnek. Mellesleg mondom, hallottam olyan véleményt (és nem is tartom alaptalannak), miszerint ez egy tipikusan felszínes, kissé zagyva hollywood-i produkció. Jómagam azonban rendkívül nagyra értékelem, hogy a film bemutatja Guru Rinpocse nyolc megtestesülését, mert ezekről ritkán esik szó ennyire élő módon, képi formában.

Az ember, aki zenével gyógyít - Jeszenszky István

Érdekes színfolt a mantraéneklés palettáján Jeszenszky István is. Számomra legalábbis örömteli, hogy kis hazánkban létezik ennek a műfajnak kiemelkedő képviselője. Tizenöt évig tanult Indiában. A maja indiánoknál négy évet töltött. A 2012-es „Világvége Fesztiváljukon” egyedüli magyarként lépett fel. A „Tibeti asszonyok éve” alkalmából pedig zenélhetett  a dalai lámának is. Zseniálisan vegyíti a tradicionális keleti mantrákat a magyar népdalokkal. 

Gyógyulás (Healing)

Egy zseniálisan szerkesztett és gyönyörűen fotografált film a Szent Ignác Házról. Ha valaki tudni szeretné, hogy minden botrány ellenére miért tekinthető kivételesen értékesnek ez a hely, akkor számára mindenképpen javaslom ezt a videót.

A távolság, ami összeköt

Marina Abramovic - a performansz legendás alakja - Brazíliába látogat, hogy a gyógyítás ősibb formáival ismerkedjen. A film szűk másfél órás játékideje alatt különféle gyógyítókat keres fel, és több szertartáson és rituálén vesz részt, miközben arra is rávilágít, milyen papírvékony falak húzódhatnak a spiritualitás és a művészet között. Manapság sokak szerint Marina művészete, sőt személye, és tevékenysége is erősen vitatható. (Bloggerek egy csoportja azzal vádolta, hogy sátánista kultuszt folytat.) Ezért arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a dokumentumfilm alapvetően brazil spirituális közösségekről, illetőleg gyógyító terapeutákról szól. Nekem pedig nem célom az Ő egyéb irányú munkásságát sem propagálni, sem pedig értékelni. Legfeljebb annyit tehetek még hozzá, hogy azok, akik kellően nyitott szemlélettel közelednek a témához, vélhetően megtalálják majd a világhálón a látszólagos bizonyítékokat, és az úgynevezett cáfolatokat egyaránt. Azután pedig ember legyen a talpán, aki ebből az információs - vagy ha úgy tetszik, akkor dezinformációs - káoszból a színtiszta tényeket teljes bizonyossággal képes kiszűrni.

Ez az ajánló egy beágyazott tartalom, ami azt jelenti, hogy akár a képre, akár a szövegre klikkelve átvezet arra az oldalra, ahol elindítható a film. 

Teréz Anya - A Sötétség Szentje

Kalkuttai Szent Teréz, közismert nevén Teréz anya albán, pontosabban a mai Albániában és Macedóniában is kisebbségben élő aromán nemzetiséghez tartozó, római katolikus apáca, a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend alapítója, a Nobel-békedíj, és számos magas kitüntetés tulajdonosa, aki Kalkutta szegényei között végzett áldozatos munkájával az egész emberiség elismerését kiváltotta. Ugyanakkor érdemes látni azt is, hogy manapság rengeteg bírálat éri. Többek közöt a merev abortuszellenesség okán, a szervezetéhez befolyt adományok sorsát illetően, vagy a Haldoklók Házában uralkodó egészségügyi-és ellátásbeli viszonyok miatt. Kritika volt az is, hogy a haldoklókat azok jóváhagyása nélkül keresztelték meg a rend képviselői. Továbbá az is sajnálatos, hogy 20 évvel a halála után a Szeretet Misszionáriusainak egyike ellen az indiai hatóságok gyermekkereskedelem erős gyanúja miatt vádat emeltek.

Jómagam nem tudok, és nem is kívánok véglegesen állást foglalni. 

Ez az ajánló egy beágyazott tartalom, ami azt jelenti, hogy akár a képre, akár a szövegre klikkelve átvezet arra az oldalra, ahol elindítható a film. 

1000 év - A Fény Tanúja

A felszínesség, és az egoizmus mai korában különös tekintettel ajánlom a Bigorski monostor apátjának szavait:

"Ennyi év szerzetesi élet után is nyugodtan mondhatom, hogy nem sokat tudok a szerzetességről. Mert az valóban egy Nagy Titok, amely folyamatosan felfedi magát annak, aki éli. Mert a szerzetesi élet isten ismerete. Az ő végtelenségének ismerete. Az élet Istenben végtelen mélység."

Sajnos a fordítás rendkívül nyers, egyes helyeken kifejezetten vicces, egyáltalán nem odaillő szavakat láthatunk a feliratban. De ezt leszámítva hihetetlen élmény.

Egy jógi nyomdokain

A drikung kagyü buddhista vonal lámája Nubpa Rinpocse vezetésével zarándokutat szerveznek Milarepa az ezer évvel előttünk élt tibeti jógi elvonulásának helyszíneire. Megismerhetjük a hegyek legendáit, Milarepa korának történeteit, ereklyéit, a ma is a hegyekben, e barlangokban elvonultan élő jógik, a folytonos hagyományvonal gyakorlóinak életét és a helyi lakosokat. Kjabgön Chetsang Rinpocse a drikung kagyü vonal vezetőjének elvonulóhelyét is láthatjuk, valamint Marpa cipőjének áldása is koppan a szerzetesek fején. A zarándokok úttalan utakon, veszélyes szakadékokon kelnek át, hogy részt vehessenek a Milarepa szertartáson és az ünnepi maszkos-jelmezes táncon. Életük meghatározó élményévé válik az út, szemléletük fejlődik, gyakorlásuk inspirációt kap, amint várhatóan a nézőé is. 

Bruno Gröning - A fenomén

A FENOMÉN című filmet már közel 100 országban csaknem 13.000-szer vetítették le a mozikban vagy nyilvános előadásokon. A nagy gondossággal elkészített film a korabeli eseményeket tárja a nyilvánosság elé. 50 szemtanú, sok fotó, dokumentum és néhány korabeli filmfelvétel eleveníti meg a fenomén Gröning életét. Ahol nem állt rendelkezésre eredeti képanyag ott játékfilm jelenetek szerepelnek. Egy rendkívüli dokumentumfilm – most teljes terjedelmében a YouTube-on. 

A gyógyulás fenoménja

A dokumentumfilm hatásosan mutatja be az eseményeket 1959 után. A nézők megtudják, hogyan fejlődött Bruno Gröning Műve hazatérése után, és milyen nagy mértékben történnek még szellemi úton gyógyulások és segítségek - függetlenül vallási kötöttségektől, a bőr szinétől és kultúrától. Érdekes interjúk, orvosok szakértői állásfoglalásai és Bruno Gröning barátok személyes beszámolói 35 országból széles, szerteágazó képet mutatnak a világszerte tevékeny Bruno Gröning Baráti Körről. 

A monostor

A sorozat öt hétköznapi ember spirituális útját követi nyomon, melyből talán az is kiderül, hogy a szerzetesek réges-régi értékrendje jelent-e bármit is a jelenkor generációjának. Szereplőinknek 40 napon és 40 éjszakán át St. Worth Benedek-rendi kolostorának szigorú szabályaihoz alkalmazkodva kell élniük, a tanulás, az elmélkedés, az imádság és a napi házimunka körforgásában. Az öt teljesen különböző családi és társadalmi háttérrel rendelkező, modern zarándokot ugyanaz a kérdés izgatja: vajon van az életnek valami komolyabb értelme? 

Athos Hegy - Szerzetesek Köztársasága

Az Athosz-hegy egy görög félszigeten, Európa egyik utolsó titka: a szerzetesek köztársasága. Nők számára elérhetetlen, és a nem kívánt turisták elkerülése érdekében vízumot csak zarándokok, és munkavállalók számára adnak ki. A filmkészítő először kapott hozzáférést a szerzetesi élet minden formájához a szent hegyen.

Ájurvéda - A létezés művészete

A rendező három évig 15 ezer km-en át forgatta ezt a kultúrtörténeti ismeretterjesztő filmet. Az ájurvéda ősi keleti tudomány, mely arra tanít, hogy hogyan tudunk természetes úton egyensúlyt tartani életünkben. Az ájurvédikus gyógyászat lényege, hogy megtanítsa, milyen módon tudjuk a szervezetünket megtisztítani a salakanyagoktól, és ezáltal helyreállítani az egészséget. Az ájurvéda az élet művészete, a létezés művészete. Megmutatja, hogyan kell élni. Sunil V. Joshi, Deepak Chopra, David Frawley könyvei után tudjuk, hogy amit itt látunk, az igaz. Minden betegséget évezredekkel ezelőtt leírtak, kategorizáltak és testtípus specifikusan, változatos módon gyógyítottak.

Ez az ajánló egy beágyazott tartalom, ami azt jelenti, hogy akár a képre, akár a szövegre klikkelve átvezet arra az oldalra, ahol elindítható a film. 

Ülök és meditálok (Doing Time Doing Vipassana)

Az 55 perces, magyar hangbemondásos film az indiai Tihar börtönben 1974-ben 1000 fogvatartott részvételével lebonyolított tanfolyamot dokumentálja. A Vipassana az egyik legősibb meditációs technika, amit Indiában már több mint 2500 évvel ezelőtt univerzális gyógymódként és az élet művészeteként tanítottak. Az univerzalitás bizonyítéka, hogy gyakorlásának haszna mind a mai napig változatlan, mégpedig vallásra, hitre, kulturális háttérre való tekintet nélkül, mindenki számára. Az ember részben a vele született, részben az élete során tanult, a tudatalatti elérhetetlen mélységében lévő negatív tartalmak és viselkedési minták, beidegződések által vezérelve él; többnyire ezeknek, esetleg valami tudati kontrollon keresztül engedelmeskedve, gyakran kontroll nélkül, vakon reagálva. Másrészről a világot nem olyannak látja amilyen, hanem nagyon sokszor olyannak, amilyennek látni szeretné, és ennek eredményeként a maga és a környezetének a szerepét nem mindig ítéli meg helyesen, amiből természetszerűleg rengeteg probléma származik. Maga a Vipassana egyébként ősi páli szó, jelentése: a dolgokat úgy látni, ahogy azok vannak.

Belülről érkező változás

A közösségi önkéntesek és az intézmény dolgozóinak irányítása alatt hét női fogvatartott vállal tíz napos teljes csendet. Naponta tíz órán keresztül gyakorolják a Vipassana nevű ősi meditációs technikát, egyre mélyebbre ásva önmagukban, hogy megértsék és végül elsajátítsák viselkedésük és kényszereik természetét. A végén átalakulnak a befelé irányuló utazásukkal, és eszközöket kapnak az átalakulás fenntartásához. egyben a precíz, elszánt létesítményigazgató, Lucia Meijer személyes és szakmai utazását is megörökíti, miközben összehívja munkatársait ehhez az új és nem mindennapi programhoz. 

Thich Nhat Hanh és tanítványai

Thich Nhat Hanh 1982-ben alapította meg a Plum Village buddhista közösséget, ahol folytatja tevékenységét a Vietnamban és szerte a harmadik világban élő szenvedőkért. A Vietnamot megjárt amerikai katonákkal végzett munkája, meditációs elvonulásai és a meditációról, az éber figyelemről és a békéről szóló nagyszámú írása szintén elismerést hoztak számára. A Plum Village-i mellett később újabb szerzetesközösségek és meditációs központok jöttek létre az Egyesült Államokban, a Távol-Keleten, Ausztráliában és a németországi Waldbrölben. Thich Nhat Hanh korunk egyik legnépszerűbb buddhista szerzőjévé vált, több mint száz könyve jelent meg. 

Ez az ajánló egy beágyazott tartalom, ami azt jelenti, hogy akár a képre, akár a címre klikkelve átvezet arra az oldalra, ahol elindítható a film.