John Main

MEDITÁCIÓS ÚTMUTATÁSAI

Keresztények figyelmébe ajánlom tisztelettel John Main szavait. Az idézetek több meditációs beszédből valók, szándékosan ragadtam ki azokat eredeti szövegkörnyezetükből. (Tettem ezt azért, mert a beszédeket folyamatosan olvasva nagyon könnyű átsiklani az ébresztő mondatok fölött.)

„Fontos megértenünk, hogy a Vallás lényege nem az emlékezés, hanem az, hogy a Jelenbe hozza a megváltás pillanatát. Ez nem időbeli pillanat, hanem az Örökkévaló, a Most, az örök jelen, az 'Én vagyok az Isten, aki Van' megtapasztalása. A meditáció jelentősége éppen abban rejlik, hogy általa hozzáférhetünk az örök mosthoz. Benne teljesen jelen vagyunk, vele vagyunk. A mantra elvezet a létezés teljességéhez, a jelen pillanathoz. A múltat hátrahagyjuk, a jövőt Isten kezébe helyezzük. Kinyílunk az örök pillanat, a szentséges jelen felé.”

„A teljesség állapota mindig a jelenben van, sosem a jövőben, vagy a múltban. Isten mindig most van. Minden meditáció egy-egy lépés a jelen pillanatba, újabb lépés Isten örök jelenébe.”


„Arisztotelész örök jelenként határozza meg az örökkévalóságot. Azért olyan hatékony a meditáció, mert elvezet a jelen pillanatba, amikor nem bánjuk a múltat, és nem tervezzük a jövőt.”

„Nem elméletben, hanem gyakorlatban jutunk el a tapasztaláshoz. Nem kell 'becsületszóra' hinnünk Pálnak, hanem magunknak kell belépnünk a valóságba.”

„A csak gondolatokra épített szellemi élet száraz, mint a por. A csak érzelmekre épített pedig türelmetlenséghez vezethet, szűk látókörű, erőszakos térítéshez, mert érzéseink elszakadtak forrásuktól: az igazi, szolgáló szeretettől.”


„Zarándokutunkon nem dobjuk el a gondolatainkat és érzéseinket, de tudjuk, hogy a zarándoklat a beteljesedésünkhöz vezet, és akkor ezeket meg kell haladnunk.”

„A meditáció előkészület a jelenben annak az örök időkre szóló felhívásnak a beteljesítésére, hogy mindnyájan kitáguljunk a Szellemben, a létezés tiszta örömében. Ne részegedjünk meg az erről szóló beszédektől, hanem tegyünk gyakorlati lépéseket az élmény megtapasztalására. A könyvek, előadások csupán ösztönöznek arra, hogy belépjünk az átélés folyamatába.”

„Szent Benedek a kolostori életet folyamatos megtérésnek nevezte. A meditációs gyakorlatot is annak nevezhetjük. A meditáció nem intellektuális keresés, hanem egy életre szóló elkötelezettség az igazsághoz; a teljes személy, az egész élet elkötelezettsége.”

„Fegyelem nélkül nem válaszolhatunk a felhívásra. Ehhez elkötelezettség, gyakorlás, napi válaszadás szükséges. Ahogy Pál mondja: keresztény érettség, a gyermekség felelőtlenségének elhagyása. Az egységre való felhívásunk mindannyiunktól személyes választ igényel.”

Kedves Olvasó!

Legyen Áldás az életeden és az Utadon.